Νέα - News

Απολογισμός 2014

Αγαπητές φίλες και φίλοι του Οικοχωριού «ΣΚΑΛΑ»,

Ο νέος χρόνος μόλις άρχισε και ήδη πολλές εκπλήξεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Άραγε ποιες προκλήσεις μας φέρνει; Θα έχουμε το θάρρος και την αντοχή να περάσουμε στο επόμενο αναγκαίο βήμα και να ακολουθήσουμε τα οράματα της καρδιάς μας; Θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό πυρήνα δεσμευμένων ανθρώπων ώστε να μπορέσει να πάρει το όνειρο μορφή – νομικά, οικονομικά και λειτουργικά;

Τον προηγούμενο χρόνο καταφέραμε να αλλάξουμε το τοπίο του αγροκτήματος που φιλοξενεί το «Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ». Φτιάξαμε όμορφους και αποδοτικούς κήπους αλλά και μια μικρή αποθηκούλα για τα εργαλεία του κήπου, πέργκολες και σκιασμένους χώρους αλλά και χώρο για τα καυσόξυλα, στρώσαμε τσιμέντο στο δρόμο για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στο αγρόκτημα, τελειώσαμε την πρώτη δεξαμενή συλλογής νερού ομβρίων υδάτων με «φεροτσεμέντ», αρχίσαμε να δημιουργούμε χώρους παιχνιδιού και χαράς για μικρούς και μεγάλους, φέραμε δύο ακόμη τροχόσπιτα για τις ανάγκες της κατοικίας, συντηρήσαμε και επεκτείναμε το δίκτυο φωτοβολταϊκών για την εξασφάλιση του ρεύματος.

Επίσης, φτιάξαμε την ιστοσελίδα μας για την καλύτερη δικτύωση με άλλα εγχειρήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανοίξαμε το χώρο μας σε Σαββατοκύριακα γνωριμίας και εβδομάδες κοινοτικής εμπειρίας και το καλοκαίρι συμμετείχαμε στην ετήσια Ευρωπαϊκή Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οικολογικών Χωριών, του οποίου είμαστε πλέον και επίσημα μέλος.  Το φθινόπωρο συμμετείχαμε στο Green wave Festival στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Αθήνα.

Στο κοινωνικό επίπεδο προσπαθήσαμε να έχουμε έναν τακτικό κύκλο συναντήσεων δύο φορές την εβδομάδα τόσο για πρακτικά όσο και για προσωπικά θέματα. Καλέσαμε την Γεωργία Σωτηροπούλου και τον Παύλο Βουζουλίδη σε ένα διήμερο συστημικής αναπαράστασης για την εμβάθυνση των δομών στην εσωτερική ομάδα και τέλος τον Οκτώβρη του 2014 οργανώσαμε ένα 4ήμερο με την μέθοδο του Dragon Dreaming και τη βοήθεια του Angel Hernadez και της Luea Ritter ώστε να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα, τους στόχους και τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους. Ένα από τα μέλη μας αποφάσισε να διαφοροποιήσει την πορεία του το επόμενο διάστημα και τον ευχαριστούμε για τη συνεργασία. Από το φθινόπωρο έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας 9 ενηλίκων που θέλουν να πειραματιστούν στις ιδέες της δημιουργίας ενός οικολογικού χωριού.

Έτσι λοιπόν, για το 2015 σχεδιάζουμε περισσότερες δράσεις και εξωστρέφεια, όπως παρουσιάσεις του project σε Ελλάδα και Εξωτερικό, Open days αλλά και τακτικές Συναντήσεις Ομάδας για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας.

Επίσης, δημιουργούμε ένα data base με χρήσιμες πληροφορίες στο θέμα των Οικοχωριών που θα είναι εύκολα προσβάσιμες σε όποιον ενδιαφέρεται.

Ακόμη, επιθυμούμε να ξεκινήσουμε και να υποστηρίξουμε κάποιες επιχειρηματικές ιδέες από την ομάδα, θέλουμε να επεκτείνουμε τους κήπους και να οργανώσουμε τις καλλιέργειες και πιθανόν να σχεδιάσουμε το πρώτο θερμοκήπιο.

Ένα από τα κύρια θέματα που χρειάζεται να ξεκαθαριστεί και να μπει σε τροχιά τους επόμενους μήνες είναι τα θέματα της ιδιοκτησίας και της νομικής μορφής. 

Επίσης, διαφάνηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός όμορφου, στεγασμένου χώρου συναντήσεων καθώς και η ανάγκη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την κοινότητα.

Παράλληλα προχωράμε στις κατασκευές υποδομών, υπόστεγα για τα τροχόσπιτα και τουαλέτα κόμποστ, δεξαμενές νερού, θερμοκήπιο, πέλτον, λίμνη, χώρο φωτιάς και εστίας, υδρορροές και στο Wi-fi / Internet project.

Το 2015 συνεχίζουμε τη δικτύωση και τη συνεργασία σε Ελλάδα και εξωτερικό και θα συμμετέχουμε στην επόμενη καλοκαιρινή συνάντηση του GEN στην κοινότητα του Findhorn στη Σκωτία.

Και τέλος θέλουμε να δώσουμε χρόνο στη χαρά, να διασκεδάζουμε, να χαλαρώνουμε και να δημιουργούμε μαζί.

Κλείνουμε αυτή τη περίοδο με μια Καλοκαιρινή Κοινοτική Συνάντηση, 22-30 Αυγούστου

Καλά ανταμώματα

Η ομάδα «Οικοχωριό Σκάλα»

', '
' ); ?>